Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwkami i morelami

4.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 2 kilogramy
morele suszone 10 sztuk
suszone śliwki kalifornijskie 14 sztuk

Przyprawy:

Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki
cebule 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
grzyby suszone 3 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 4 sztuki

Inne:

oliwa 7 łyżek
czosnek 5 ząbków
sos sojowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwkami i morelami

1) 2 kg schabu oczyścić z włókien i uformować, obcinając zbędne odstające kawałki, tak by nabrał ładnego foremnego kształtu.
2) Przygotować przyprawy: oliwę, majeranek, mieloną paprykę  pieprz czarny mielony, czosnek, sól, sos sojowy.
3) Przygotować pastę do nacierania mięsa: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki majeranku, 1 łyżkę mielonej papryki, 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 5 roztartych ząbków czosnku, 3 łyżeczek soli, 2 łyżek sosu sojowego. Wszystko razem utrzeć na pastę.
4) Przygotowaną marynatą natrzeć mięso dokładnie ze wszystkich stron.
5) Przygotować 10 śliwek kalifornijskich i morele suszone. Ostrym nożem naciąć w mięsie "kieszeń" sięgającą prawie przez całą długość, włożyć w nią bakalie (śliwki po jednej stronie nacięcia , a morele po drugiej). Rozcięcie spiąć szpilką do spinania mięsa.
6) Zawinąć mięso szczelnie w folię spożywczą i pozostawić w lodówce przez 12 godzin.
7) Przygotować przyprawy dodawane do pieczenia: 4 cebule, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 grzyby suszone, 4 kuli ziaren jałowca, 4 śliwki suszone.
8) Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i obsmażyć na niej mięso na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do garnka i dodać przyprawy.
9) Zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić pod przykryciem ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje do objętości ok. ½ litra. Wyjąć mięso.
10) Sos w garnku przygotować do przetarcia lub miksowania (zestawić z ognia). Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Gładki sos doprawić do smaku jeśli potrzeba. Sos podawać osobno w sosjerce. Schab pokroić w plastry

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 15.05.2011 18:40
Pyszne mięsko!
Dorota71 30.09.2010 10:38
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak