Sposób przygotowania

1) 2 kg schabu oczyścić z włókien i uformować obcinając zbędne odstające kawał
tak by nabrał ładnego foremnego kształtu .
2) Uszykować przyprawy : oliwę, majeranek, mieloną paprykę , Pieprz czarny
mielony, czosnek, sól, sos solowy
3) przygotować pastę do nacierania mięsa biorąc : 2 łyżek oliwy,2 łyżki majeranku, 1 łyżkę mielonej papryki , 1 łyżeczkę mielonego pieprzu , 5 roztartych ząbków czosnku , 3 łyżeczek soli , 2 łyżek sosu sojowego . Wszystko razem utrzeć na pastę
4) natrzeć mięso dokładnie przyprawami ze wszystkich stron
5) przygotować śliwki kalifornijskie -10 sztuk i morele suszone -10 sztuk
6) ostrym nożem naciąć w mięsie ,, kieszeń „ sięgającą prawie przez całą długość , włożyć w nią bakalie ( śliwki po jednej stronie nacięcia , a morele po drugiej).Rozcięcie spiąć szpilką do spinania mięsa .
7) zawinąć mięso szczelnie w folię spożywczą
8) pozostawić w lodówce przez 12 godzin
9) przygotować cebulę przyprawy dodawane do pieczenia :4 cebule, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 grzyby suszone ,4 kuli ziaren jałowca,4 śliwki suszone
10) na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i obsmażyć na niej mięso na rumiano ze wszystkich stron
11) przełożyć mięso do garnka ,dodać przyprawy ,
12) zalać wodą tak by przykryła mięso
13) dusić pod przykryciem ok. 2 godzin , aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do objętości ok. ½ litra
14) wyjąć mięso
15) sos w garnku przygotować do przetarcia lub miksowania ( zestawić z ognia )
16) sos zmiksować lub przetrzeć przez sito
17) gładki sos doprawić do smaku jeśli potrzeba
18) sos podawać osobno w sosjerce
19) schab pokroić w plastry

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetny
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pyszne mięsko!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !