Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos szary

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 2 szklanki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śliwki suszone kilka
migdały 5 dkg
rodzynki 5 dkg
cytryna 1 szt
piernik 3 dkg
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek
cukier 1 łyżeczka
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Goździki całe Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: sos szary

Do rozpuszczonego w rondelku masła dodajemy mąkę i zarumieniamy następnie rozprowadzamy zimnym bulionem,następnie dodajemy przyprawy korzenne piernik,śliwki,cukier ,sok z cytryny i łyżkę cienko okrojonej skórki z cytryny bez białego miąższu.Gotujemy około 30 min pod przykryciem,następnie przecieramy przez sito,dodajemy wino sparzone rodzynki obrane ze skórki pokrojone migdały.Doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy.Sos będzie szlachetniejszy jeśli zamiast cukru damy miód a masło zastąpimy masłem klarowanym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak