Sposób przygotowania

Podane wyżej składniki dotyczą farszu.

Ciasto:
1/ ok 1 l mleka;
2 / 2 jaja;
3 /ok 3 szkl mąki (szklanka = 250 ml);
4/ sól - płaska łyżeczka;
5/ cukier - łyżeczka;
6/ olej do smażenia
7/ bułka tarta- do optoczenia krokietów



Ciasto naleśnikowe - podane wyżej składniki na ciasto zmiksować. Można spróbować, czy jest dobrze przyprawione, wtedy daje nam to możliwość dosypania soli lub cukru. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oleju. następniee rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron.

Farsz- grzyby suszone musimy dzieńwczesniej namoczyć w wodzie i gotować aby zmiekły. Kapustę kiszoną należy gdobrze wypłukać ( z kwasu ) i gotować, aż stanie się miekka- około 40 minut zapewne. Dodajemy do niej przyprawy Oczywiście gotujemy ja w garnku w ktorym znajduje się wyda lub wywar , który nam pozostałz gotujących się grzybków suszonych. Ugotowaną, miekką kapustę należy odcedzić dokładnie z wody, kwasu i pdrobno posiekać.

Cebulę nalezy pokroić, podsmażyć na smalcu ( 1/2 kostki). KApustę mieszamy z grzybami i dodajemy do cebulki i smalcu. W takiej postaci dusimy około 30 minut. Doprawić do smaku, solą i pieprzem czy przyprawą uniwersalną. Dlatego warto wcześniej farsz spróbować. Tak przygotowaną postać farszu rozmarowywujemy na cieście nalesnikowym.

Panierujemy w bułce i jajku i smażymy.
Ja oczywiscie jeszcze polewam ketchupem:)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    Bardzo lubię
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    bardzo apetycznie wyglądają i na pewno też tak smakują:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ja tak takie krokiety i na zimno zjem ale z ciepłym barszczykiem...
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mic

    prosze dla siebie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Botwinka

    dawno nie jadłam :(

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !