Sposób przygotowania

pierwsze 4 składniki to na ciasto
ostatnie 3 składniki na farsz


Kapustę nalezy gotować w bardzo małej ilości wody 30 minut i odparować. Cebulkę obrać, pokrajać w drobną kostkę. Następnie usmażyć na jasnozłoty kolor.
Miekką kapustę odcisnąć mocno przez ściereczkę albo worecek płcienny. Przepuścić przez maszynkę lub posiekać. Kolejno dodać cebulkę z tłusczem. Jeżeli ktoś lubi dodać pieprz, wedle potrzeby sól i wymieszać.

Zagnieść wolne ciasto na pierogi . Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) Na środek krążka położyć łyżeczkę farszu Skleić boki, tak żeby się nie rozklejały, gdyż grozi to rozwaleniem się pieroga , jego rozgotowaniem podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub sicie.
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok) . Polać tłuszczem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    mniam z tłuszczykiem i skwareczkami
  • 1
    original
    Opublikowano

    iga2

    uwielbiam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lidia6

    pychotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pysznosc
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mic

    ostatnio jadlem w wigilie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !