Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt
śliwki węgierki 1/2 kg
olej 1 łyżkia
śmietana do polania
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Ziemniaki obrać, zmielić lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Śliwki umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż jednego boku i wyjąć pestki. Mąkę przesiać, dodać do ziemniaków, wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, olej, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Podzielić na kilka części, z każdej uformować wałek o średnicy około 3 cm i pokroić na kawałki długości około 3 cm. Z odkrojonego kawałka zrobić placuszek, umieścić na nim śliwkę, zlepić brzegi i uformować kulkę. Knedle gotować porcjami w osolonej wodzie około 3 minuty. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 02.03.2013 21:58
z chęcią bym spróbowała
Seba 19.01.2013 10:30
bardzo smaczne
rzenia15 28.10.2011 19:49
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak