Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, zmielić lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Śliwki umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż jednego boku i wyjąć pestki. Mąkę przesiać, dodać do ziemniaków, wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, olej, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Podzielić na kilka części, z każdej uformować wałek o średnicy około 3 cm i pokroić na kawałki długości około 3 cm. Z odkrojonego kawałka zrobić placuszek, umieścić na nim śliwkę, zlepić brzegi i uformować kulkę. Knedle gotować porcjami w osolonej wodzie około 3 minuty. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    rzenia15

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Seba

    bardzo smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    z chęcią bym spróbowała

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !