Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka brokułowo - kalafiorowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł 1 średni
kalafior 1 średni
mleko 1/4 szklanki
ziemniaki gotowane w mundurkach 4 średnie
masło roślinne 3 łyżki
mąka 3 łyżki
jajko 1 szt
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka brokułowo - kalafiorowa

Kalafior i brokuł podzielić na niezbyt drobne różyczki. W garnku zagotować wodę z solą, cukrem i mlekiem, dodać kalafior i chwilę pogotować, potem do garnka dodać brokuł, pogotować 2-3 minuty. Warzywa odcedzić i ostudzić. Tłuszcz rozpuścić w rondlu dodać mąkę i mieszając chwilę przesmażyć na delikatny złoty kolor, dodać 1 kostkę rosołową i mleko intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki, dodać czosnek wyciśnięty w prasce. Całość chwilę pogotować, zdjąć z ognia doprawić do smaku i po chwilowym przestudzeniu dodać roztrzepane jajko i dobrze wymieszać.
Na dno naczynia położyć pokrojone w plasterki ziemniaki, ułożyć na przemian kalafior i brokuł, wierzch polać sosem beszamelowym, a na wierzch posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku ok. 40 minut w temp. 180-200oC.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.08.2013 10:11
robię taką bardzo smaczna
Rybciia 31.08.2012 10:09
pyszna :-)
Łukasz15 20.06.2012 08:49
smaczna i zdrowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak