Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie w wersji mini

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 g
mąka pszenna 1 szkl.
woda 1 szkl.
jajko 5 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bita śmietana 2 szkl.
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie w wersji mini

Ciasto: Wodę zagotować z margaryną, wsypać makę i mieszać by powstała kulka. Margaryna musi się zaparzyć. Ostudzić. Do zimnego wbić jajka i dołozyc proszek do pieczenia. Miksować ok. 10 min. Ciasto nakładamy do szprycy i wyciskamy małe porcje.
Pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor.
Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy bitą śmietaną. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak