Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 5 dag
mąka 3 łyżki
ocet 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 ziaren
cebula 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 7 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z grzybami

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, odstawić na noc. Na drugi dzień dodać przyprawy )oprócz cukru i octu) i cebulę i całość gotować około 1 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić i odcedzić grzyby. Na patelni przygotować zasmażkę z 3 łyżek mąki i odrobiny wywaru. Do garnka z wywarem grzybowym dodać zasmażkę wraz z ugotowaną i przetartą przez sito cebulą. Całość wymieszać, doprawić 2 łyżeczkami octu, 1 łyżeczką cukru i mieszając ponownie zagotować. Na koniec dodać 3 łyżki ugotowanych, posiekanych grzybów. Żurek podaje się z uszkami lub pierogami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 19.06.2013 08:03
pyszny zurek
Justa32 11.06.2013 13:50
u mnie taki lubią wszyscy:)
Ada-Gaba 13.11.2012 07:32
bardzo lubie
Łukasz15 13.06.2012 08:53
pycha
rzenia15 20.11.2011 18:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak