Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż pomidorowy z boczkiem i warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 300 g
ryż biały 1 szklanka
groszek konserwowy 1/2 puszki
selera naciowego 2 łodygi
papryczka chili 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
czosnek ząbki 2
pomidory krojone z puszki 1 puszka
woda 3/4 szklanki
natka pietruszki
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
papryka zielona 1 sztuka
fasola czerwona z puszki 1/2 puszki
sok z limonki (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: ryż pomidorowy z boczkiem i warzywami

1. ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnie, chwilę prażymy,
2. pomidory miksujemy z czosnkiem i połową posiekanej papryczki chili, wlewamy do ryżu razem z wodą, solimy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając,
3. przed końcem duszenia dodajemy pieprz, pokrojoną natkę pietruszki i bazylie,
4. boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni aż się zrumieni,
5. cebulę kroimy w piórka, papryki w kostkę, seler w półksiężyce,
6. dodajemy warzywa do boczku razem z warzywami z puszki,
7. dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i sok z limonki, chwilę smażymy,
8. na ryżu układamy boczek z warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 07.09.2010 21:19
Pyszne danko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak