Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos z mielonego mięsa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 25 dkg
sherry 1 kieliszek
bulion warzywny 1 szklanka
oliwa 2 łyżki
mąka 1 łyżka
cebula 1 szt
marchewka 2 szt
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól
pieprz
Goździki całe Prymat 1 szt
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: sos z mielonego mięsa

Cebulę obieramy i drobno kroimy,marchewkę kroimy w małą kostkę.Cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor,dodajemy mięso i smażymy ok 6 min,mięso nie powinno się przyrumienić,dodajemy marchewkę posypujemy mąką i smażymy stale mieszając 3 minuty,następnie wlewamy wino i dalej dusimy 5 min,wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia,dodajemy liść laurowy gozdzik posiekany czosnek pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku.Gotujemy na małym ogniu przez 20 min często mieszając aż połowa płynu odparuje a sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reda 13.12.2011 12:03
mniam
szyba 08.08.2011 22:41
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak