Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z cieciorką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
woda 1 szklanka
masło 1 łyżka
ciecierzyca 2 puszki
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
pasta curry 1 łyżeczka
jajko
sól
Majeranek suszony Prymat
pasta sezamowa 1-2 tahini
kasza 0,5 bulgur

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z cieciorką

Zaczynamy od farszu.
Bulgur lub kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cieciorkę miksujemy z czosnkiem, tahinią lub/i pastą curry. Mieszamy z kaszą, dodajemy jajko i doprawiamy do smaku.

Sekretem dobrego ciasta na pierogi jest bardzo ciepła woda- tak ciepła jak tylko da się wytrzymać.
Z mąki, wody i masła zagniatamy ciasto o konsystencji gumy do żucia. Każdy ma swoją technikę lepienia pierogów, ja formuję z ciasta ruloniki i odkrawam z nich kawałki ciasta (jak na kopytka), następnie formuję w dłoni owalny placek, nakładam farsz i zlepiam.

Pierogi gotujemy w dużej ilości wody aż zaczną wypływać na powierzchnię. Można też usmażyć je w głębokim tłuszczu.
Jeśli komuś nie bardzo odpowiada taki miks smaków, bulgur/kuskus może zastąpić kaszą gryczaną, a orientalne przyprawy majerankiem i przysmażoną cebulką (ten wariant na zdjęciu)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 09.08.2011 22:14
brilliant!
pawel6 09.08.2011 10:54
chętnie bym spróbował takich pierogów:)
Małgorzata113 08.08.2011 22:26
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak