Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

suflet

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser żółty 10 dkg
bułka 30 dkg
mąka 4 łyżki
jajko 4 szt
śmietanka słodka 300 ml
mleko 300 ml
masło 3 łyżki
wiśniówka 1 kieliszek
szczypiorek posiekany 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: suflet

Mąkę mieszamy z 3 łyżkami zimnego mleka,resztę mleka gotujemy ze śmietanką,dodajemy mleko z mąką i mieszając gotujemy na małym ogniu aż całość zgęstnieje i odstawiamy do ostygnięcia.Bułkę kroimy w kostkę i smażymy grzanki na 2 łyżkach masła.Masłem smarujemy formę do sufletu posypujemy małymi grzankami.Do ostudzonej masy dodajemy żółtka,ser,szczypiorek i alkohol i doprawiamy do smaku gałką solą i delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i przekładamy do formy.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak