Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róże karnawałowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
sól
spirytus 1 łyżka
smalec
cukier puder
konfitury

Przepis i sposób przygotowania na: Róże karnawałowe

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i spirytus, szybko zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować, wykrawać po 3 krążki różnej wielkości. Każdy krążek ponacinać na obwodzie w 5 miejscach, środek posmarować roztrzepanym białkiem i posklejać róże.Smażyć na głębokim gorącym smalcu,układając róże \"do góry nogami\", jak się zrumienią obracać. Po wyjęciu osączyć z nadmiaru tłuszczu, nałożyć do środka konfitur i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak