Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto z jagodami i malinami z kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
jajko 2 szt.
masło 100 g
mleko 1 szkl.
cukier 3/4 szkl.
drożdże 30 g
cukier waniliowy 1 szt.
jagody 3/4 szkl.
maliny świeże 3/4 szkl.
kruszonka 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z jagodami i malinami z kruszonką

Jajka ubić z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Do mleka dodać pokruszone drożdże, przykryć na 10 minut aż zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodac cukier, cukier waniliowy, ubite jajka, rozpuszczone drożdże z mlekiem. Wyrobić ręcznie lub mikserem. Dodać na końcu masło i skórkę otartą z cytryny.
Wyrobić na gładkie ciasto (około 10 minut). Miskę następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość włożyć je do formy (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia). Ułożyć na nim owoce, posypać kruszonką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C i piec ciasto około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Wyjąć i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak