Sposób przygotowania

Jajka ubić z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Do mleka dodać pokruszone drożdże, przykryć na 10 minut aż zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodac cukier, cukier waniliowy, ubite jajka, rozpuszczone drożdże z mlekiem. Wyrobić ręcznie lub mikserem. Dodać na końcu masło i skórkę otartą z cytryny.
Wyrobić na gładkie ciasto (około 10 minut). Miskę następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość włożyć je do formy (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia). Ułożyć na nim owoce, posypać kruszonką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C i piec ciasto około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Wyjąć i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !