Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik na zimno z owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek waniliowy 800 g
galaretka truskawkowa 2 szt.
galaretka cytrynowa 2 szt.
mleko skondensowane niesłodzon 1 puszka
Biszkopty 130 g
jagody 1 szkl.
truskawki 400 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 1/2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na zimno z owocami

Biszkopty ułożyć w tortownicy, zalać tężejącą cytrynową galaretką rozpuszczoną w 300 ml wrzącej wody, wstawić do lodówki. Suchą żelatynę wsypać do szklanki, wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, zamieszać, odstawić na 5 min.
Po tym czasie mieszać żelatynę do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić.
Chłodną wlać do serków waniliowych, dokładnie wymieszać, wylać na biszkopty z galaretką, wstawić na kilka minut do lodówki do zastygnięcia. Na warstwę z serków, ułożyć umyte i pokrojone truskawki.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, wystudzić, mają być zimne i lekko tężejące. Przelać galaretki do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko skondensowane, ubijać na piankę widełkami do piany, aż zacznie gęstnieć, wylać na pokrojone truskawki. Wstawić do lodówki na 15-20 min. Gdy pianka lekko zastygnie, ułożyć owoce i zalać tężejącą cytrynową galaretką rozpuszczoną w 400 ml wrzącej wody.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 29.04.2013 19:25
Podoba mi się :)
Misiabe 24.11.2011 11:48
Ale ślicznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak