Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzinaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 1 szt
masło 170 g
sól 1 łyżeczka
mleko 200 ml
mąka 600 g
cukier 5 łyżki
jajko 1 szt
jagody 1 szklanka
woda 100 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzinaki

Masło i 3 łyżki cukru rozpuścić z mlekiem i przestudzić. Mąkę, drożdże, sól i jajko połączyć z mlekiem. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę. Powinno być gładkie i elastyczne, odchodzić od ręki. Gotowe posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. godzinie ciasto powinno być gotowe. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy w dłoniach placuszki, nakładamy nań łyżkę jagód i łyżeczkę cukru, zlepiamy i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce. Gdy jest już zapełniona wstawiamy do piekarnika. Smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy jeszcze na 15-20 min. Po tym czasie pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 st. Upieczone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 14.01.2014 18:27
przepyszne
Pani Domu 18.08.2012 22:34
pyszności
olkaaa 03.06.2012 14:20
dla mnie rewelacja
Betka 12.05.2012 20:55
lubię;)))
Krystyna32 09.05.2012 07:17
extra
Katarzyna56 23.04.2012 13:00
wspaniałe
Marta1986 20.03.2012 14:26
niam
Karmel 09.03.2012 08:53
lubimy
joanna77 08.03.2012 14:11
mniam
anulka69 16.01.2012 09:28
pycha
calliope 12.12.2011 08:54
moje ulubione :)
malaczarna23 07.12.2011 14:05
uwielbiam
IZABELA29 25.09.2011 09:08
pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak