Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki w soku własnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 3 kg
cukier 1,5 szkl.
woda 3 litry
cytryna 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki w soku własnym

Truskawki umyć, usunąć szypułki.
Truskawki umieszczamy w słoikach. Zasypujemy cukrem. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na noc w ciemne, raczej chłodne miejsce. Przez 12 godzin truskawki zasypane cukrem puszczą sok.
Następnego dnia gotujemy wodę. Gorącą zalewamy truskawki. Po zalaniu wrzątkiem do każdego słoika wkładamy plasterek cytryny. Cytrynę wcześniej możemy obrać ze skórki lub sparzyć, można też wycisnąć sok i dodawać tylko kilka kropel soku. Dzięki cytrynie kompot będzie miał piękny kolor i będzie bardziej orzeźwiający.
Na końcu słoiki zakręcamy, pasteryzujemy i odstawiamy do spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babi17 11.12.2012 18:41
super
parysek10 30.08.2011 21:53
sehr gut

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak