Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczony sandacz

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z sandacza 4 szt
cukinia 3 szt
cebula 1 szt
oliwa 4 łyżki
wino białe wytrawne 200 ml
ziemniaki młode 75 dag
pomidory 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pieczony sandacz

Posiekaj cebulę,cukinię pokrój w plasterki.Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy,podsmaż cukinię i cebulę.Zalej winem,dopraw pieprzem i sola.Przełóż do żaroodpornego naczynia.Na wierzchu ułóż umyte i posypane solą oraz pieprzem filety rybne.Polej łyżką oliwy.Piekarnik nagrzej do 150stopni.Wstaw rybę na 20minut.Obrane ziemniaki gotuj ok.20minut w osolonej wodzie.Posiekaj natkę.Pomidory przetnij na pół i usuń gniazda nasienne.Miąższ pokrój w kostkę.Sparz cytrynę i cieniutko obierz,skórkę pokrój w paski.Wyciśnij sok z połowy cytryny.Przygotuj sos:skórkę i sok z cytryny połącz z pomidorami,dodaj wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę.Polej 2łyżkami oliwy.Wyjmij z piekarnika upieczoną rybę.Każdy filet obłóż porcją sosu.Sandacz podawaj razem z odcedzonymi i posypanymi natką ziemniakami.Można też udekorować natką samą rybę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak