Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
mleko 1,5 szkl.
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
koperek 2 łyżki
ser żółty 150 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Ziemniaki skrobiemy i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie.
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Z masła i mąki robimy zasmażkę, a następnie cały czas mieszając powoli dodajemy mleko i gotujemy aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w grube plastry ziemniaki, posypujemy koperkiem, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy wiórkami sera.
Ziemniaki zapiekamy do chwili zrumienienia wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak