Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
woda 1 szkl.
mąka pszenna 1 szkl.
jajko 5 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 3 szkl.
cukier 3/4 szkl.
masło 125 g
cukier waniliowy 1 szt.
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 5 łyżek
jajko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia.
Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem,
ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku.
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Krem: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę
zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka.
Gotować 1- 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta
(zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta
krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić.
Oprószyć cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

junox 01.12.2011 14:46
rewelacja:)
ewelinapac 29.11.2011 14:30
pycha
Adam12 22.10.2011 11:30
mniam
1j1o1l1a1 08.08.2011 12:34
mniam...mniam...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak