Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowo-czekoladowa tarta

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 60 ml
jaja 3 sztuki
sok z cytryny 3 łyżki
śmietana kremówka 270 ml
cukier puder 40 gram
czekolada mleczna 200 gram
banan 500 gram
ciasto kruche 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowo-czekoladowa tarta

Poczekać, aż ciasto się w pełni rozmrozi i będzie miękkie. następnie przygotować formę do tarty, natłuścić ją, a następnie wyłożyć ją rozmrożonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez około 12 minut. 150 gram czekolady rozpuścić w gorącym mleku i odstawić do całkowitego ostudzenia. Rozbić jaja, oddzielić białka od żółtek. Żółtka rozetrzeć z cukrem pudrem, aż powstanie gładka, jednolita masa. Umyć banany. jednego z nich obrać, przekroić na pół, wrzucić do miksera, zalać wcześniej przygotowaną i rozpuszczoną czekoladą. Zmiksować. Zmiksowanego banana z czekoladą następnie dodać do wcześniej przygotowanego kremu z żółtek. Dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę i również dodać do kremu z żółtek połączonego z bananami i czekoladą. Tak przygotowaną masą należy pokryć całe, wcześniej upieczone, ciasto. Następnie odstawić na półtorej godziny w chłodne miejsce. Pozostałe banany obrać ze skórki, poodcinać końce, pokroić na plasterki o grubości około 0,5 cm. Ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Porozkładać je równomiernie na gotowym cieście. Pozostałe 50 gram czekolady pokroić na drobniutkie kosteczki. Posypać nimi wierzch tarty.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

piter 16.11.2011 22:47
musi być pyszna
irenka 13.10.2011 22:25
super ciacho
Kate131 16.08.2011 08:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak