Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z lubczykiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nóżki z kurczaka 8 szt.
włoszczyzna 1 szt.
czosnek 2 ząbki
pieprz sól do smaku
lubczyk 2 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z lubczykiem

Mięso wrzucamy do zimnej, nieosolonej wody i podgotowujemy, wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy.

Warzywa myjemy, obieramy i szatkujemy. Kawałki mogą być duże lub małe - jak kto woli, bo i tak się będą długo gotować. Ja daję: 1 selera, 1 pora, 1 dużą pietruszkę i 4 marchewki, 1 cebulę ( wrzucam całą, umytą, z wierzchnią skórką, alby rosół nabrał koloru ) + dwa, trzy ząbki czosnku.

Przykrywamy i zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy co najmniej 2 godziny. Dodajemy gałązki lubczyku ( hodowany na balkonie w doniczce, świeży, pachnący ). Pamiętajmy, że dobry rosół powinien się gotować długo. Co jakiś czas smakujmy i dopiero, gdy będzie aromatyczny możemy go posolić i popieprzyć.

Podajemy z makaronem do rosołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 18.08.2012 17:45
w sam raz na niedzielny obiad
Ela15 14.05.2012 09:49
uwielbiam rosół
Miki 30.03.2012 22:07
mniam
Krystyna32 11.03.2012 09:49
pycha
Jodaj 22.02.2012 10:52
rosołek :) mój ulubiony :)
Ewelina38 04.02.2012 20:33
uwielbiam rosołek z jego dodatkiem
novita23 07.09.2011 09:13
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak