Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z warzywami w śmietanie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 0,5 kg
pomidor 3 szt
fasolka szparagowa 1/4 kg
cebula 2 szt
pieczarki 6 szt
brokuły 1/4 kg
oliwa 3 łyzki
smietana 18% 3 łyżki
sól, pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat
chilli
ryż
bazylia 3 listki
pepperoni 1 szt.
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z warzywami w śmietanie

1. Przygotowanie warzyw: Po umyciu wszystkich warzyw kroimy w plastry lub kostkę papryke czerwona, żółtą, pepperoni. Następnie kroimy fasolkę szparagowa (przecinamy poszczególne fasolki na pół). Dzielimy brokuły na kawałki według własnego uznania. Następnie obrane pieczarki kroimy w plastry lub talarki. Następnie obieramy pomidory i kroimy je na talarki. Obieramy cebulę i kroimy ja w kosteczkę.

2. Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka kroimy w paski o średniej grubości. Następnie przyprawiamy solą, piperzem, bazylią suszoną, ziołami prowansalskimi, papryką chilli.

3. Duszenie: - Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek. - Następnie do rozgrzanej oliwy dodajemy uprzednio przygotowaną cebulę oraz pieczarki przyprawiając obficie pieprzem i dusimu około 3-4 minut. - Po czym dodajemy uprzednio przygotowaną: paprykę czerwoną, żółtą, pepperoni oraz fasolkę szparagową i jednego pokrojonego w talarki pomidora. Całą zawartość patelni dusimu pod przykryciem około 15 minut. - Następnie dodajemy tak podduszonych warzyw dodajemy uprzednio przygotowane piersi z kurczaka i dusimy mieszając około 5 minut. - Następnie dodajemy brokuły i dusimy pod przykryciem około 10 minut. - Następnie dodajemy pozostałe pomidory pokrojone uprzednio w talarki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym dusimy pod przykryciem około 3-4 minuty.

4. Przyprawianie końcowe: Dodajemy do zawartości patelni (uduszonych warzyw wraz z piersią z kurczaka) 3 łyżki śmietany, mieszamy i dusimy juz bez przykrycie około 2 minuty.

5. Tak przygotowaną potrawę podajemy z ryżem (najlepiej ryż paraboli pomieszać z dzikim ryżem). SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 30.09.2010 10:40
pycha
aginaa 30.09.2010 10:40
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak