Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Cappucino

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaj 6 sztuk
cukier 16 dag
mąka pszenna 15 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
ciemne kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
mleko 2,25 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cappucino o smaku orzechowym 8 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 1 kostka
śmietana kremówka 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Cappucino

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dalej w kolejności kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temp. 170*
Masa:
Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka i dodajemy 3/4 szklanki cukru. W 3/4 szklanki zimnego mleka rozdrabniamy 8 łyżek cappuccino oraz obie mąki. Wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy budyń , a kiedy ostygnie ucieramy go z margaryną. Biszkopt kroimy na pół. Na pierwszą warstwę kładziemy dżem z czarnej porzeczki i połowę masy kawowej, przykrywamy drugim biszkoptem i pozostałą masą. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Ubitą śmietanę kładziemy na wierzch. Możemy także zetrzeć gorzką czekoladę. Aby śmietana utrzymała lepsza konsystencję warto dodać w trakcje ubijania śmietan fix.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak