Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mizeria na zimę (delikatna)

5.0
(326)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mizeria na zimę ze słoików to doskonały dodatek do drugiego dania w zimie. Wystarczy tylko dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę i śmietanę lub jeśli ktoś woli - bez żadnych dodatków.

Składniki:

Przepis na mizerię ze słoików:

ogórki 6 kilogramów
ocet 1 szklanka
woda 7 szklanek
cukier 5 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 7 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 7 liści

Dodatki - opcjonalnie:

koperek świeży kilka gałązek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Mizeria na zimę (delikatna)

Czy da się zamknąć w słoiczkach smak warzyw z lata? Jasne! Ten przepis na delikatną mizerię jest sprawdzony i zrobiło go już wielu użytkowników. Te mizerię, po wyjęciu ze słoiczka możecie doprawić wedle uznania i podać ze śmietaną, jogurtem lub sosem koperkowym. 

1. Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Zasypać jedną łyżką soli i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę. 

2. Do garnka wlać wodę, dodać ocet, sól (2 łyżki), cukier, liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotować zalewę. Jeśli lubisz, możesz dodać do słoiczków kilka gałązek świeżego koperku i ziaren pieprzu czarnego.

3. Ogórki układać ciasno w słoikach i zalewać przygotowaną zalewą. Zakręcić wieczka słoików i pasteryzować przez ok. 5-10 minut.

Uwaga! Ogórki w słoiku muszą mieć kolor żółty, pasteryzacja dłużej niż 10 minut może powodować, że się rozgotują i będą miękkie.

4. Słoiki odwrócić, przykryć ściereczką do wystygnięcia.

Zobacz więcej przepisów na przetwory z warzyw i grzybów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 27.07.2012 17:00
warto zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak