Sposób przygotowania

Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Posolic (1 łyżka soli) i odstawić na 1 godzinę. Po godzinie odlać wodę.
Zagotować zalewę:ocet, woda, sól (2 łyżki), cukier,
liść laurowy, ziele angielskie.
Ogórki nakładać ciasno w słoiki i zalewać zalewą. Dokręcić wieczka, pasteryzować ok. 5-10 minut. Ogórki w słoiku muszą mieć kolor żółty, pasteryzacja dłużej niż 10 min. może powodować, że się rozgotują i będą miękkie.
Słoiki odwrócić, przykryć ściereczką do wystygnięcia.
Mizeria to doskonały dodatek do drugiego dania w zimę. Wystarczy tylko dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę i śmietanę lub jeśli ktoś woli - bez żadnych dodatków.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    warto zrobić

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !