Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba z wiśniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
drożdże 2 dag
mleko 100 ml
cukier 5 dag
żółtko jajek 2 szt
masło 5 dag
wiśnie 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Baba z wiśniami

1. Drożdże rozetrzyj z łyżka cukru, mąki i ciepłym mlekiem, odstaw.
2. Do pozostałej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn i żółtka. Zagnieć ciasto, dodaj stopione masło, dokładnie wyrób.
3. Z ciasta uformuj kulę, wrzuć ją do miski z zimną wodą. Gdy wypłynie na wierzch, wyjmij ją i wyrób w ciasto cukier.
4. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy. Gdy wyrośnie posyp rozmrożonymi wiśniami. Piecz ok 50 min w temp 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 20.02.2014 08:42
pyszna babeczka
IKrakowianka 04.11.2012 12:36
pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak