Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta z galaretką truskawkową

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 0,3 litr
mleko 0,2 litr
czekolada biała 200 gram
cukier 45 gram
woda 3
Żelatyna wieprzowa Prymat
galaretka truskawkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z galaretką truskawkową

Białą czekoladę posiekać na drobne kawałki. Mleko, śmietanę, cukier i czekoladę podgrzewać w niedużym garnku do rozpuszczenia wszystkich składników. Uważać aby nie zagotować. 3 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i dolać do kremu. Przelać do salaterek. Wstawić do lodówki na ok godzinę aby się lekko ścięło. W międzyczasie przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić i włożyć do lodówki. Po godzinie wyjąć salaterki z lodówki i płynną jeszcze galaretkę wylać na lekko ściętą masę. Włożyć ponownie do lodówki aż do całkowitego stężenia deseru. Z podanej ilości produktów zrobiłam 6 deserów. Salaterki mam dość małe.

Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 03.01.2013 15:05
pycha
Hanna8 12.08.2011 19:28
proszę bardzo deser jest ze względu na białą czekoladę bardzo słodki dlatego poronuję Ci abyś nie robiła dużych porcji. Mój czteroletni synek zjadł całą galaretkę a pół reszty zostawił. Było mu już za słodko.:)
Marzena34 12.08.2011 16:58
podpowiedziałaś mi fajny deser na urodziny synka,dziękuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak