Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz Szafranowo-Cytrynowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytrynka 1/2 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz Szafranowo-Cytrynowy

SKŁADNIKI:

* 3 płaty Dorsz Norweski- Czarniak świeży( ze skórą)
* 1/2 cytryna
* 3 łyzki masło
* 2 szczypty szafran-nitki
* 1 jajko
* sól,pieprz (wg.uznania)

PRZYGOTOWANIE:

Płaty ryby myjemy - osuszamy ręcznikiem papierowym. Pół cytryny wyciskamy do miseczki do tego dodajemy szafran i mieszamy. Rybę solimy,pieprzymy z obu stron nastęnie smarujemy ją naszą marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.W innej miseczce rozkłócamy jajko. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło. Wyciągamy rybę smarujemy płaty od skóry rozbełtanym jajem i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy krótko ale jak ona nam się podsmaża od strony skóry to wtedy smarujemy jajkiem jej drugą stronę.Gdy od strony skórki już jest gotowa,przekręcamy na drugą stronę,chwilunię smażymy i gotowe.... Pamiętajmy świeża ryba nam się nie rozpadnie :-) Podajemy z czym kto lubi :)

SMACZNEGO . . . .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.11.2012 16:05
Dobra ryba.
emeslive 04.05.2012 21:31
Doskonałe danie, takie proste ale eleganckie!
SmacznaPyza 08.08.2011 10:06
ale słoneczne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak