Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik śliwkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 15 dag
cukier 32,5 dag
jajko 7 szt
cukier waniliowy 2 op
śliwki 60 dag
masło 7,5 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
śmietana kremówka 20 dag
budyń waniliowy 1 op
orzechy włoskie 10 dag
twaróg 1 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik śliwkowy

1. Mąkę wymieszać z 5 dag cukru, 1 cukrem waniliowym i 1 jajkiem. Dodać pokrojone na kawałki mięso. Szybko zagnieść. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 min. Tortownicę (śr 26 cm) posmarować tłuszczem, posypać mąką. Spód wylepić schłodzonym ciastem, posypać tartą bułką. Resztę jaj ubić z 17,5 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodać twaróg, 15 dag śmietany i budyń. Wymieszać. Na spodzie rozsmarować 1/3 masy serowej. Ułożyć połówki śliwek, przykryć resztą masy. Piec 60-65 min w temp 175 stopni.
2. Resztę cukru skarmelizować. Wymieszać z 2 łyżkami wody. Dodać resztę śmietany i posiekane orzechy. Smażyć chwilę, mieszając. Orzechy w karmelu rozłożyć na cieście ok 5 min przed końcem pieczenia. Upieczony sernik zostawić jeszcze 10 min w wyłączonym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 23.12.2013 09:29
pyszny serniczek
Lidia6 13.11.2011 09:16
to musi być pyszne
romanrafal
romanrafal 07.10.2011 18:38
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak