Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany bakłażan

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
pomidory 1 puszka
marchewka 1 sztuka
parmezan starty
bazylia
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany bakłażan

Bakłażany, umyć, przekroić w zdłuż na pół i posypać solą. PO 20 minutach nadmiar wody zetrzeć papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek, obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na odrobinie oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jak cebulka się zeszkli dorzucić mielone mięso (najlepiej z udźca indyka). Smażyć, jak mięso się zetnie dorzucić obraną marchewkę startą na grubej, buraczanej tarce, wymieszać i dodać puszkę krojonych pomidorów bez skóry, doprawc do smaku solą, pieprzem, świeżą bazylią i ziołami prowanalskimi. Smażyć ok 10 minut.
Z każdego bakłażana wydrążyć środek- ten środek pkroić w kostkę i dorzucić do farszu na patelni.
Bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wypełnić farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.
Przed podaniem posypać startm parmezanem i ewentualnie świeżymi listami bazylii

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 16.06.2012 22:49
smaczny
Natalia/tubisiek 09.08.2011 09:04
musi być smaczny!
ben-ka 07.08.2011 10:53
bardzo lubię faszerowane warzywa ,Twój bakłażan wygląda świetnie:)
halinka1011 07.08.2011 09:44
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak