Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka truskawkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
cukier 3/4 szkl
wódka 700 ml
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka truskawkowa

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Następnie wkładamy je do większego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce (u mnie stały na nasłonecznionym parapecie). Po upływie tego czasu do truskawek dodajemy wódkę i szczelnie zakręcony słój odstawiamy do piwnicy na 5 tygodni.
Po upływie 5 tygodni nalewkę zlewamy, dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny. Nalewkę należy przefiltrować. Następnie rozlewamy ją do butelek. Tak rozlaną nalewkę odstawiamy do piwnicy na kolejne 6-7 tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 05.11.2011 13:44
@agniszka z kukułek też robię, jest pyszna i jeszcze z aronii :)
agnieszka189 03.11.2011 13:24
u mnie w domu też szaleństwo nalewkowe, robimy prawie ze wszystkiego: truskawkową, z pigwy, czarnej i czerwonej porzeczki, wiśni, cytryny, pigwy, dzikiej róży, moreli, ratafię i z kukułek
novita23 05.09.2011 09:26
smaczna
agnieszka137 06.08.2011 23:27
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak