Sposób przygotowania

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Następnie wkładamy je do większego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce (u mnie stały na nasłonecznionym parapecie). Po upływie tego czasu do truskawek dodajemy wódkę i szczelnie zakręcony słój odstawiamy do piwnicy na 5 tygodni.
Po upływie 5 tygodni nalewkę zlewamy, dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny. Nalewkę należy przefiltrować. Następnie rozlewamy ją do butelek. Tak rozlaną nalewkę odstawiamy do piwnicy na kolejne 6-7 tygodni.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    smaczna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    u mnie w domu też szaleństwo nalewkowe, robimy prawie ze wszystkiego: truskawkową, z pigwy, czarnej i czerwonej porzeczki, wiśni, cytryny, pigwy, dzikiej róży, moreli, ratafię i z kukułek
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    @agniszka z kukułek też robię, jest pyszna i jeszcze z aronii :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !