Sposób przygotowania

Z mąki, cukru ,margaryny, żółtek i proszku do pieczenia i kiślów zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy dno tortownicy lub normalnej prostokątnej blaszki 25x30cm. Nakłuwamy widelcem po całej jego powierzchni.
Dwie kule ciasta chowamy do zamrażalnika.
Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Odciskamy trochę od nadmiaru soku. Dodajemy do nich budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną .
Wykładamy na ciasto w tortownicy.
Układamy na nich wydrążone od pestek śliwki.
Ścieramy jedną kule ciasta wyciągniętą z zamrażalnika.
Ubijamy pianę z białek, dodajemy do niej pod koniec ubijania budyń czekoladowy.
Wykładamy na warstwę ciasta.
A na pianę ścieramy drugą kule ciasta z zamrażalnika.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180* C przez 60 minut.

Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy już się upiekło. W dużej formie prostokątnej szybciej się upiecze niż w tortownicy.

Komentarze

  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    dodałabym zdjęcie ale mam zepsuty aparat niestety.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    czekam na zdjęcie :)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    zdjęcie już jest
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    bardzo apetycznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobre ciacho....
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    jak ja dawno nie robiłam pleśniaka......
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    muszę koniecznie zrobić
  • 0
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    najbardziej lubię to ciasto z agrestem ale wygląda zachęcająco
  • 0
    original
    Opublikowano

    Motorek

    super ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    pajbek

    Dla mnie super :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !