Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ziołami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 2 kg
mięta liście
pietruszka
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
sól do smaku
pieprz
śmietana 12%
boczek 700 g

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ziołami

Obrać i pokroić ziemniaki młode w talarki wsypać do miski,
pokroić wszystkie świeże zioła wsypać do miski,
przyprawić przyprawą do ziemniaków i solą do smaku,
pokropić odrobiną oliwy wszystko zamieszać i odstawić,
(ziemniaki trochę puszczą sok).
W tym czasie pokroić boczek i przysmażyć przyprawiając go solą pieprzem .
Teraz w naczyniu żaroodpornym poukładać warstwę ziemniaków (bez tego soku co pościły ) na przemian z boczkiem razem z wytopionym tłuszczykiem,
wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec jakieś 60 minut
danie można podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 02.09.2011 13:10
uwielbiam takie dania
adagio 06.08.2011 16:36
smacznego !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak