Sposób przygotowania

Wg Nigelli Lawson ale przepis szefa kuchni hotelu Esplanade z Australii z 1929 dla Anny Pavlovej .

6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawac po łyżce 300g miałkiego cukru i ubjać dlaej na sztywno. Potem dodac łyżeczkę mąki kartoflanej, czekolade, kakao i łyżeczkę octu. Wymeiszac recznie delikatnie.
Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Rozgrzac piekarnik do 180st.
Wstawić do pieca w 180st i po 5 min przykręcić tempetarurę na 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze (mozna dnem do góry) i wyłożyć na nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru). Dekorować owocami sezonowymi i np startą czekoladą.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    banditka

    śliczne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    aranka

    Pieknie wyglada !
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    cudeńko!
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    już od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia tego cudeńka
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !