Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
kiełbasa toruńska 1 pałka
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pomidory 1 puszka
oliwki zielone kilka sztuka
por 1/2 sztuki
bazylia
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz
olej
żółty ser 100 g
czosnek 1 zabek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zagotować wodę w garnku i wrzucić ziemniaki do wrzątku i gotować 3 minuty- potem odcedzić i przerzucić do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra, Kiełbasę pokroić w półplastry, cebulę razem z kielbasą podsmażyć parę minut na patelni z odrobiną oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dorzucić do ziemniaków. Wymieszać z ziemniakami.
Pora drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać posiekany, obrany ząbek czosnki, marchewkę obraną i startą na grubej, buraczannej tarce i puszkę krojinych pomidorów bez skóry. Doprawić do smaku solą pieperzem i suszoną bazylią i suszonymi ziołami prowansalskimi.Na końcu dodać oliwki.
Warzywa z patelni ułożyć na ziemniakach z kiebasą i cebulą i wszystko przykryć żółtym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel6 07.08.2011 20:40
uwielbiam zapiekanki ziemniaczane
ewasylwia 06.08.2011 15:58
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak