Sposób przygotowania

Przepis jest bardzo prosty i szybki, również kosztowo nie uszczupla mocno portfela. Otóż ziemniaki i cebulę należy obrać i umyć pod bieżącą wodą. Następnie zetrzeć na tarce o niedużych oczkach do miski. Po starciu dodać sól, pieprz, ja jeszcze dodaję czosnek granulowany, ale to nie jest konieczne i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, wylać na nią olej i nakładać placuszki łyżką w papki. Smażyć około 2-3 min po obu stronach do pięknego zarumienienia. Placuszki polecam jeść na śniadanie lub obiad gdyż łatwiej je wtedy spalić. Według różnych gustów i guścików u mnie w domu jada się je : same, z solą, z dżemem, z musem jabłkowym, posypane cukrem, z jogurtem lub kwaśną śmietaną. Nie mniej jednak są bardzo smaczne!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !