Sposób przygotowania

Do tej pory zapiekałam kalafiora w sosie pomdirowym. Zmiana inspirowana ksiązką Kuchnia od A do Z.

Kalafior wlozyc do gotujacej sie wody i gotowac na malym ogniu przez kilka minut, ok 10min (w zaleznosci jaki jest duzy), kalafior ma byc twardawy. Wyjac, wlozyc do gory nogami do miski i delikatnie wyciac głab, tak aby bylo miejsce na nadzienie. Mieso mielone przyprawic, dokladnie wymieszacz bułką, cebulą, czosnkiem i wlozyc do kalafiora, upychając między rożyczkami. Przelozyc do zaroodpornej formy, wlac okolo 1/3 szkla wody, 2 lyzki masla polozyc na wierzch kalafiora i wlozyc do pieca nagrzanego do 220°C, piec koło 30minut. Po tym czasie wyjac polac sosem, posypac serami i ziolami, wstawic ponownie do pieca i zapiekac przez 10 minut.

Zrobić sos: w rondlu podgrzac 3 lyzki wody z sola i pieprzem i wstawic do goracej kapieli wodnej. Dodawac zoltka delikatnie ubijajac, az powstanie pianka. Wowczas rondel wyjac z kapieli wodnej i cały czas ubijajac dodawac po lyzce stopionego masla. Doprawic sokiem z cytryny i musztardą.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    to musi być pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo fajna potrawa, do wypróbowania
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Ale fajny pomysł:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !