Sposób przygotowania

Miękkie masło włożyć do miski. Dodać żółtka, cukier, mielone orzechy i mąkę. Doprawić do smaku solą. Z tak przygotowanych składników zagnieść ciasto, a gdy będzie tworzyło jednolitą bryłę - wstawić do lodówki na 15 minut. Przygotować wrzątek, następnie sparzyć pomarańcze i wycisnąć z nich sok. Wyciśnięty sok wlać do metalowego kubka, dodać połowę miodu i 2 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia i odstawić. Gotowe ciasto wyciągnąć z lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić go przygotowanym ciastem (tak aby nie było dziur i prześwitów). Gdy ciasto zostanie już wylepione należy jego wierzch dokładnie wysmarować wcześniej przygotowaną mieszaniną soku pomarańczowego z miodem (najlepiej jeszcze ciepłego). Na wysmarowanym cieście porozkładać orzeszki lekko wgniatając je w ciasto (tak aby się trzymały). Orzechy mogą być rozłożone w dowolny sposób - losowo, kilkoma pasami orzechów lub połowa blachy w orzechach laskowych, natomiast druga polowa w orzechach włoskich - wedle uznania. Orzechy powinny tworzyć zwarty szereg. Po obłożeniu ciasta orzechami należy pokropić je pozostałościami pomarańczowo-miodowej mieszaniny. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez około 17 minut. Ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dla ułatwienia po przygotowaniu można pokroić je na małe kwadraty.

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !