Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek śliwkowo-jeżynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 500 gram
jeżyny 250 gram
jaja 6 sztuk
mleko 1 szklanka
masło 150 gram
mąka pszenna 500 gram
cukier 170 gram
cukier waniliowy 1/2 opakowania
cukier puder do posypki
śmietana 4 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placek śliwkowo-jeżynowy

Rozbić 5 jaj, oddzielić białka od żółtek. Żółtka wrzucić do miski, dodać cukier, drożdże, cukier waniliowy i mleko. Doprawić dola. Następnie przesiać mąkę wprost do miski. Roztopić masło, ostudzić i dodać do miski. Dokładnie wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite należy przykryć je bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (unikać przeciągów i zimnych podmuchów powietrza). Ciasto powinno urosnąć-podwoić swoją dotychczasową objętość. W czasie, gdy ciasto będzie rosło w ciepłym miejscu, należy jeżyny i śliwki dokładnie przepłukać, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Śliwki oczyścić z ogonków (jeśli będzie taka potrzeba), przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość należy je przełożyć na stolicę i następnie rozwałkować na cienki placek, który następnie należy przełożyć na blachę do pieczenia (najlepiej wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia). Gdy placek będzie już ułożony w blaszce należy posmarować go zawiesiną powstałą z połączenia żółtka ostatniego jajka ze śmietaną. Rozprowadzić ją dokładnie łyżką. Następnie na wierzchu wysmarowanego placka ułożyć kawałki śliwek i jeżyny, starając się aby owoce były porozkładane równomiernie i w miarę możliwości się stykały. Śliwki układać częścią, gdzie znajdowały się kiedyś pestki skierowaną w górę. Tak przygotowany placek wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 35 minut. Przed podaniem placek można posypać cukrem pudrem (zalecane).

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 11.05.2012 09:09
Śliwki, jeżyny ciekawe i smaczne zestawienie :)
Iwona45 14.12.2011 09:30
pycha
bursztynek 10.09.2011 23:20
o jeżyny dobry pomysł!
kate.500 21.08.2011 10:17
smacznosc
Kate131 16.08.2011 08:06
super
Paweł13 09.08.2011 11:20
Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak