Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser wiśniowy nasączany winem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 800 gram
wino czerwone 350 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 6 łyżek
śmietana kremówka 350 ml
wiórki czekoladowe 80 gram
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier 4 łyżki
jajko 5 sztuk
masło 4 łyżki
wiśniówka 10 łyżek
Cynamon mielony Prymat do smaku
Goździki całe Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser wiśniowy nasączany winem

Wiśnie dokładnie umyć, usunąć ogonki i wydrylować. Można zostawić kilka umytych wiśni w całości w celu użycia ich jako ozdoby przed podaniem gotowego deseru. Do rondelka wlać 2 łyżki wody i wsypać cukier. Dokładnie wymieszać i wstawić na ogień. Mieszać energicznie do momentu aż powstanie karmel. Ściągnąć z ognia. Dodać masło i ponownie wstawić na ogień. Poczekać aż masło się roztopi. Dodać wino i wiśniówkę. Doprawić do smaku goździkami i dwoma szczyptami cynamonu. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez około 4-5 minut. PO upływie tego czasu mieszaninę ściągnąć z ognia. Do szklanki nalać 2 łyżki wody i wymieszać je dokładnie z mąką ziemniaczaną. Następnie dodać je do mieszaniny. Ponownie wstawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Po upływie tego czasu do mieszaniny dodać wydrylowane wiśnie i gotować, lekko mieszając, przez następne 2 minuty. Po upływie tego czasu całość ściągnąć z ognia i odstawić do lekkiego skrzepnięcia na około 40-45 minut. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. Do garnka nalać wody (około 1/4) i doprowadzić do wrzenia. Nad powstałą w ten sposób gorącą parą utrzeć cukier puder z kurzymi żółtkami. Następnie 3 łyżki żelatyny namoczyć w 2 łyżeczkach wody i dodać do utartego z cukrem pudrem żółtka. Wstawić do lodówki na 15 minut. Po upływie tego czasu wyciągnąć masę żółtkową z lodówki. Śmietanę kremówkę zmiksować z białkami na sztywno, dodać masę żółtkową i zmiksować, na najwyższych obrotach przez 4 minuty, na krem. Przygotować ozdobne pucharki. Na dno nałożyć około 2 centymetry kremu, następnie 2 centymetry wcześniej przygotowanej masy wiśniowej i ponownie 2 centymetry kremu i tak aż do momentu zapełnienia całego pucharka. Na wierzchu można ułożyć całe owoce wiśni i posypać je wiórkami czekolady (można także przyozdobić listkami mięty). Gotowe pucharki należy odstawić w chłodne miejsce na około 1,5 godziny.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 10.01.2012 09:26
pyszny
krystyna24 14.10.2011 23:31
swietny
Kate131 27.08.2011 09:42
fajny:)
Kate131 14.08.2011 08:38
aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak