Sposób przygotowania

Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Gdy powstanie gęsta masa, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa: z obranych jabłek wykrawamy gniazda nasienne, następnie jabłka kroimy w kostkę. Do dużego rondla wlewamy odrobinę wody, dodajemy jabłka i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka zmiękną, dodajemy masło, cukier oraz cukier waniliowy. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy do jabłek i całość prażymy 10-15 minut. Uprażone jabłka odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wykładamy ją na spód ciasta, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim ciastem.
Następnie galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Nie przerywając ubijania wlewamy do niej cienkim strumieniem tężejącą galaretkę i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie wykładamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą. Całość schładzamy w lodówce.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    wygląda świetnie:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    jak zawsze u Ciebie w księdze same pyszne smakołyki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !