Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce pod kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

banan 1 sztuka
nektarynki 2 sztuki
jagody 1/2 szklanki
brązowy cukier 2 łyżki
mielone migdały 25 g
ekstrakt waniliowy 2 łyzki
mąka pszenna 90 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 50 g
migdały 70 g
cukier 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce pod kruszonką

Owoce umyć dokładnie, banana i nektarynki obrać ze skórki, z nektarynek usunąć pestki. Banan powinien być bardzo dojrzały, jedna nektarynka też, druga może być twardsza. Pół banana i miękką nektarynkę rozgniatamy widelcem. Wrzucamy do miski i dodajemy resztę banana pokrojonego plasterki, nektarynkę pokrojoną w kostkę i jagody. Dosypujemy brązowy cukier, mielone migdały i ekstrakt waniliowy. Mieszamy wszystko za pomocą widelca. Przekładamy owoce do czterech ceramicznych naczynek do zapiekania.
Migdały zalewamy wrzątkiem i jak już się sparzą, zdejmujemy z nich skórkę.
Do rozdrabniacza wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone w kostkę, migdały i cukier. Rozdrabniaczem przemieniamy te składniki na w miarę jednolitą masę.
Kruszymy kruszonkę na owoce w kokilkach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, a przy brzegach zacznie wypływać i bulgotać owocowy sos. Podajemy jeszcze ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 26.10.2012 21:50
super
bami 30.01.2012 16:45
Cudo! :)
SmacznaPyza 05.08.2011 21:57
bardzo lubię takie desery
agnieszka137 05.08.2011 21:53
super deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak