Sposób przygotowania

Owoce umyć dokładnie, banana i nektarynki obrać ze skórki, z nektarynek usunąć pestki. Banan powinien być bardzo dojrzały, jedna nektarynka też, druga może być twardsza. Pół banana i miękką nektarynkę rozgniatamy widelcem. Wrzucamy do miski i dodajemy resztę banana pokrojonego plasterki, nektarynkę pokrojoną w kostkę i jagody. Dosypujemy brązowy cukier, mielone migdały i ekstrakt waniliowy. Mieszamy wszystko za pomocą widelca. Przekładamy owoce do czterech ceramicznych naczynek do zapiekania.
Migdały zalewamy wrzątkiem i jak już się sparzą, zdejmujemy z nich skórkę.
Do rozdrabniacza wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone w kostkę, migdały i cukier. Rozdrabniaczem przemieniamy te składniki na w miarę jednolitą masę.
Kruszymy kruszonkę na owoce w kokilkach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, a przy brzegach zacznie wypływać i bulgotać owocowy sos. Podajemy jeszcze ciepłe.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !