Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufle Czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
cukier 250 g
mleko 200 ml
masło 100 g
żółtko jajek 1 sztuka
kakao 1 łyżka
spirytus 50 ml
kakao 2 łyżki
aromat rumowy według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Trufle Czekoladowe

Zagotować mleko z cukrem i odstawić do ostygnięcia.Mąkę uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Gdy lekko zbrązowieje, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z żółtkiem. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami mąkę, mleko, kakao, aromat i spirytus. Gdy składniki się połączą, urywać kawałki masy i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczać w kakao. Ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak