Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

beza czekoladowo-malinowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 6 szt.
cukier 350 gram
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 50 gram
gorzka czekolada 100 gram
śmietana kremówka 250 ml
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: beza czekoladowo-malinowa

Białka z połową cukru ubij w łaźni wodnej przez 5 min. Dodaj pozostały cukier z sokiem z cytryny i mikserem ubij na bardzo sztywną piane. Do piany dodaj cukier puder i drobno startą gorzką czekoladę. Jeszcze przez chwilę mieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rysuj koło o średnicy 25 cm i rozsmaruj na nim pianę. Bardziej ją suszymy niż pieczemy przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni. Pozostaw bezę w wyłączonym piekarniku do schłodzenia.
Ostrożnie oderwij korpus od papieru. Smaruj go sztywną, osłodzoną bitą śmietaną i udekoruj świeżymi owocami. Podawaj natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak