Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto ryżowe z galaretką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 200 gram
proszek do pieczenia 1 szczypta
cukier 100 gram
żółtko jajek 1 szt.
masło 60 gram
masło do formy
mąka krupczatka do formy
mleko 500 ml
sól 1 szczypta
starta skórka z cytryny 1 szczypta
ryż 200 gram
cukier wanilinowy 1 opakowanie
twaróg 100 gram
ser mascarpone 250 gram
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat
jeżyny 300 gram
maliny świeże 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto ryżowe z galaretką

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, żółtka i masła zagnieć gładkie, kruche ciasto. Wstaw je na 1 godz. do lodówki. Potem rozwałkuj je na okrągły płat, wyłóż nim dno tortownicy (śr.28 cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, aż się przyrumieni.
Doprowadź do zagotowania mleko ze szczyptą soli i skórką otartą z cytryny. Mleko posłódź do smaku, wsyp do niego ryż. Ryż gotuj do miękkości, często mieszając.
Żelatynę zalej wodą, aby napęczniała. Następnie wyciśnij ją i rozpuść w gorącym ryżu. Masę lekko wystudź. Potem dodaj cukier waniliowy, twaróg i ser mascarpone, wymieszaj.
Przestudzone kruche ciasto w tortownicy posmaruj masą ryżowa i wstaw je do lodówki do stężenia. Udekoruj je malinami i jeżynami. Zalej je tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 06.03.2012 12:56
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak